OpZuid#2 – over kunst en stedelijkheid

OpZuid#2 – over kunst en stedelijkheid

The south of Rotterdam is under construction: The Pact op Zuid, the district councils, housing corporations, project developers, the city architects, public services, neighbourhood organisations and inhabitants have therefor connected to a large group of artists (mostly in the district of Charlois).
The exhibition Op Zuid (On South) shows many projects, the network of collaborations and the work of the individual artists involved.

“Terwijl de kunstwereld nog vragen stelt als “Wat is de autonomie van kunst?” of “Wat kan kunst betekenen voor de samenleving?”, ontwikkelde de beroepspraktijk van veel kunstenaars in Rotterdam Zuid een eigen noodzaak en context – uit een behoefte van de kunstenaars zelf en door de fysieke en maatschappelijke staat van het gebied. De kunstenaarspraktijk heeft zich er verbreed van het atelier naar de openbare ruimte, met grote aandacht voor economische wijkontwikkeling.”

Over deze bijzondere kunstenaarspraktijk gaat ‘OpZuid#2’, een tentoonstelling over kunst en stedelijkheid die eerder te zien was in het Centrum Beeldende Kunst Rotterdam.
De expositie toont verschillende verbanden in de kunstsector op Zuid: kunst in de publieke ruimte, (culturele) organisaties, filmdocumenten van Antenne TV, Cineac Charlois/ Feyenoord en Ketel TV, kunstenaarsfilms, kunstenaarsdocumentatie-mappen en een uitleenexpositie met werk van kunstenaars op Zuid, te leen vanaf 4 euro p.mnd.
Open iedere donderdag t/m zondag, 12:00-17:00
nog t/m 26 oktober

Wolphaertsbocht 51-55, Charlois Rotterdam

programma:

vrijdag 17 oktober – 17:00

Officiële opening OpZuid#2_over kunst en stedelijkheid
en de presentatie om 17:00 van Chris Bouma, culturele-as Oost-West Rotterdam Zuid,
met Ed Goverde (Dagelijks Bestuur, deelgemeente Charlois) en Hans Rotgans (OBR Vastgoed)

Tevens geopend tijdens het Atelier Weekend Charlois

vrijdag 24 oktober 17:00
opening
Atelier Weekeinde Charlois (AWC)

wethouder Rik Grashoff, Kunst&Participatie

zaterdag/zondag 25/26 oktober – 11:00-17:00

Atelier Weekeinde Charlois

Samenstelling/Organisatie

Ivo van den Baar en Kamiel Verschuren
Met dank aan OBR Vastgoed, Woonstad Rotterdam
( De Nieuwe Unie en het WBR), Vestia Rotterdam Feijenoord en
stichting Centrum Beeldende Kunst Rotterdam.